14.juna novi sastanak prudske trojke pod upitnikom????

"Sastanak prudske trojke nisam otkazao, a oni koji misle da ne treba da dođu, to je njihov problem", kazao je Dodik..
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić neće sutra niti nadalje sudjelovati u razgovorima "prudske trojke" sve dok OHR i međunarodna zajednica konačno ne zaustave antidejtonsko djelovanje Milorada Dodika, potvrđeno je danas iz SDA.

– Ohrabren takvim odnosom međunarodne zajednice, koja već tri godine konstantno tolerira njegovo antidejtonsko ponašanje, Milorad Dodik je nastavio negirajući državu Bosnu i Hercegovinu i njene zakone. On je otvoreno, pozivajući na kršenje zakona i prijeteći institucijama za provedbu zakona, najavio poništavanje reformi provedenih u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas i uvjetovanje svih budućih aktivnosti odlaskom OHR-a, čime je bilo kakav razgovor i eventualni dogovor lišio svakoga smisla – navode iz SDA.

Također se podsjeća da, unatoč zahtjevu visokog predstavnika, Narodna skupština RS odbija da poništi antidejtonske zaključke od 15. maja 2009. godine, dok OHR zatvara oči pred tom činjenicom.

Kako prenose mediji, Sulejman Tihić je izjavio da je iznenađen Dodikovim istupima i oštrim kritikama prema svim reformama u BiH.

– Očekivao sam da se prije razgovora u nedjelju, 14.juna, stavi tačka na zaključke Narodne skupštine RS-a oko prijenosa nadležnosti sa entiteta na nivo BiH te da se objavi jasan stav OHR-a o njima – kazao je Tihić.

Dodikovo ponašanje je ocijenio kao antidejtonsko, te dodao da stoga ne vidi smisao, ni mogućnosti da se sutra u Banjoj Luci nešto može dogovoriti.

Čović i Inzko idu na sastanak u Banju Luku

– Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović obavio je telefonske razgovore sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom i visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom te će prisustvovati sutrašnjem sastanku u Banjoj Luci- izjavio je glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota.

Glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić potvrdila je da će sastanku, ukoliko bude održan, prisustvovati i visoki predstavnik Valentin Inzko.

Dodik: Baš me briga ko će doći a ko ne

Predsjednik SNSD-a i premijer manjeg bh. entiteta Milorad Dodik izjavio je da će se sastanak tzv. "prudske trojke" najavljen za nedjelju u Banjoj Luci održati, bez obzira na najave lidera SDA Sulejmana Tihića da neće doći na sastanak zbog Dodikovih antidejtonskih izjava.

– Zakazao sam sastanak, i prije samog određivanja termina konsultovao sam se sa Čovićem, Tihićem i visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom. Sastanak nisam otkazao i bit ću tamo gdje je i zakazan. Oni koji misle da ne treba da dođu, to je njihov problem. Što se tiče Inzka i Čovića, poziv je tu i mislim da nema razloga da ne dođu – kategoričan je Dodik.

Ističući da ne želi da ulazi u Tihićeve razloge zbog kojih je izjavio da ne želi da dođe na sastanak u Banju Luku, Dodik je dodao da je "potpuno trivijalno" to što se moglo čuti u medijima kao razlog zbog čega predsjednik SDA navodno ne želi da dođe.

Napomenuo je i da on još nije razgovarao sa Tihićem o tome.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko potvrdio je sinoć u Skender Vakufu da će doći na sastanak i prenijeti liderima najznačajnijih stranaka u BiH da je neophodno ispuniti pet plus dva uvjeta neophodnih za transformaciju OHR-a, ali i da moraju dati jak signal optimizna građanima da je u ovoj zemlji moguć napredak.

Autor: FENA

1 komentar

Komentariši